Música

Qui pot pensar una festa de carrer sense
la presència de música?


Ja siga de banda, xaranga, dolçaina i tabal, percusió, etc. El mateix passa amb la nostra festa. Podem afirmar que els dos grups que acompanyen tant als Gegants com als Cabets tenen una qualitat difícilment es pot igualar i això ho podem dir nosaltres i tots aquells que els han pogut escoltar, ja siga acompanyant-nos quan ixim a Ontinyent o a les distintes poblacions que hem visitat, en els nombrosos concerts que han efectuat o de les gravacions que han realitzat. Per a arrodonir aquesta afirmació, sols cal comprovar la quantitat de premis que han aconseguit.

Fa bastants anys, els Cabets quan ixien per Ontinyent es limitaven a córrer i a perseguir els xiquets i xiquetes, fins que en 1981 Enric Gironés va musicar una donada popular que va unida als Cabets en distintes poblacions del País Valencià, alhora que es programava un ball per a les vuit figures. D’aleshores ençà, aquesta melodia ha estat interpretada ininterrompudament pel grup el Regall a ritme de dolçaina i tabal.

En quant als Gegants, la música va ser composta en 1992 per Francesc Tortosa, membre del grup Menestrils, basant-se en cànnons medievals. De fet, aquest grup sempre interpreta les distintes melodies que acompanyen els Gegants, tant quan fan la cercavila com quan ballen, amb instruments medievals: tarota, gralla, sac de gemecs, bombo, sonalles, closques, etc.

També volem destacar la importància que tenen uns instruments que inseparablement acompanyen els Cabets: les closques. Es tracta de dos peces de fusta que porten cada Cabet i que sonen marcant al ritme junt a la música de la dolçaina i del tabal. S’ha d’aconseguir que les set parelles de closques sonen com si fos una de sol.

grups MUSICALS


Dos grups acompanyen les nostres figures des de l’inici: Menestrils i El Regall, tots dos d’Ontinyent.

Menestrils

El grup de música antiga MENESTRILS, creat a Ontinyent (País Valencià) en 1991, està integrat per diversos músics que es dediquen a l’estudi i a la interpretació de la Música de l’Época Medieval. El nom de Menestrils denominava antigament els descendents dels joglars (músics professionals que acompanyaven els trobadors en les actuacions a les corts i als palaus). En la segona meitat del sègle XIV van ser contractats per la noblesa deixant d’anar de carrer en carrer i reunint-se en grups d’instrumentistes més o menys grands, coneguts com menestrels, ministrers, ministrils, o menestrils. Inicialment, el grup treballava únicament la música vocal, però a partir de 1994, es dedica prioritàriament a l’estudi i la interpretació de la música medieval (fonamentalment dels s. XI fins al XV). Els seus objectius són executar amb la màxima fidelitat possible la música antiga i realitzar una tasca pedagògica de difusió d’esta interesant música. Menestrils ha recopilat tot un extens repertori de música antiga amb moltes arrels populars encara ben vives en el nostre substrat musical. El resultat és un ample recull de cants i música medieval: El cant de la Sibil·laMisteri d’ElxCançons de trobadors i “trouvères” (s. XII-XIII), Cantigues de Santa Maria d’Alfons X(s. XIII), Llibre Vermell de Montserrat (s XIV), Cançons SefarditesCançons del Carmina Burana i Música instrumental (s. XIV-XV). Des de la seua creació, Menestrils ha realitzat dos-cents seixanta concerts per tot arreu del País Valencià, Catalunya i Múrcia despertan un gran interés del públic per la música que interpreten. El grup utilitza instruments propis de l’edat mitjana. En els seus concerts es poden escoltar instruments de corda, vent i percussió tant diversos com el següents: llaüt, saltiri, viola de roda, vihuela, fídula, flautes, cromornes, xeremies, sac de gemecs, tambor medieval, panderos…

COMPONENTS


  • RAFAEL PENADES SANZ: Veu, saltiri, llaüt i cromorne.
  • FRANCESC TORTOSA LLIN: Veu, viola de roda i baixó.
  • DANIEL CASANOVA RIBERA: Fídula.
  • SALVADOR MORA CASTELLÓ: Veu, flautes i cromorne.
  • VICENTE BENEYTO PASCUAL: Sac de gemecs i tarotes.
  • SOL SEGRELLES TORMO: Veu i percussió.
  • CONSOL RICO GALDÓN: Veu i percussió.
  • CECILIA BLANQUER MICÓ: Veu i percussió.

Contacte


696 910 918 (Francesc)

620 021 001 (Consol)

C/ Cordellat, 16 – 4687O ONTINYENT (València)

info.menestrils@gmail.com

http://www.menestrils.es/

TREBALLS


  • (1993) La gravació de la cassette La Música a la Cort de Jaume I.
  • (1994) La participació al Festival Internacional de Teatre i Música d’Elx.
  • (1995) La gravació del CD sobre la música dels Trobadors i Trouvères s. XII i XIII – Amors Mercé.
  • (1996) La participació al Festival Internacional de Música Antiga d’ Alacant.
  • (1997) La gravació de la banda sonora de l’obra de teatre Merlí i el Jove Artús.
  • (1997) La participació al Fringe del XX Festival Internacional de Música Antiga de Barcelona.
  • (1998) La participació a la X Edició del Festival Internacional de Música Clàssica i Polifonia d’Albal.
  • (1998) La gravació del CD El Cançoner Trobadoresc de Sant Joan de les Abadesses i altres cançons de trobadors.
  • (1999) La participació en el III Cicle Internacional de Música Antiga i Barroca de la ciutat de Vila-Real.
  • (2000) Interpretació del Cant de la Sibil·la a Ontinyent amb la col·laboració de la Colla de Campaners d’Ontinyent, cor i conjunt instrumental.
  • (2001) La participació al IV Festival de Nits d’Aielo i Art.
  • (2002) La gravació del CD Música Tradicional d’Ontinyent Rode la Bola.
  • (2002) La participació al VIII Festival Internacional de Teatre i música d’Elx.
  • (2003) La participació a la XV Edició del Festival Internacional de Música Clàssica i Polifonia d’ Albal.
  • (2004) La participació al Aplec de Gegants de Catalunya a Andorra la Vella.
  • (2005) Interpretació del Cant de la Sibil·la a Ontinyent amb la col·laboració de la Colla de Campaners d’Ontinyent, cor i conjunt instrumental.

HOMENATGES I PREMIS


  • 1993 – Ier Aplec de Tabaleters i dolçainers – Magdalena 93 – Castelló de la Plana.
  • 1994 – IX Edició Literaria – Sant Vicent del Raspeig.
  • 1995 – Societat de Festes i Societat Musical d’Agullent.
  • 1998 – X Edició del Festival Internacional de Música d’Albal.
  • 2001 – Festes del 9 d’octubre “El Llombo” – Ontinyent.
  • 2002 – “Roure Valencià” Bloc Nacionaliste – Ontinyent.
  • 2003 – Festes de Sant Antoni – Ontinyent.
  • 2004 – Colla de Campaners d’Ontinyent.
  • 2005 – Club de Futbol d’Ontinyent.
  • 2006 – “Premi Benicadell” – Coordinadora per la defensa i l’ús del valencià.

EL REGALL

Quan ja fa més de dues dècades que va començar la lenta recuperació de l’ús de les dolçaines, a Ontinyent i a altres pobles de la Vall d’Albaida; després de la seua quasi extinció durant bosques dècades, com tantes altres mostres de la cultura popular, després d’un llarg temps amb només un fil de tradició, quan –segons va documentar Vicent Pérez-Jorge–, a primeries del segle XVlI hi havia a Ontinyent un grup de xirimiters i percussió, organitzats en forma de banda musical…; ara, després d´una dècada de formació i consolidació, podem afirmar que aquella tradició s’ha recuperat plenament amb l’exemple d’un grup estable i generador de vitalitat musical com és la Colla de Xirimites i Tabals “El Regall”.

I el bagatge d’experiencies acumulades o heretades —i que després serà un llegat per a les noves generacions— ja és ben considerable, al llarg d’aquesta dècada de treball musical conreat. Aquells xics i xiques que durant la segona meitat de la dècada dels 80 van anar aprenent i ajuntant-se, coincidint i finalment organitzant-se, esdevingueren la colla que prengué –a les darreries de 1989– el nom d’ “El Regall”, el topònim d’un dels llocs ontinyentins més simbòlics: aquell camí de l’aigua que davalla des del Pou Clar pel Llombo fins als peus del Campanar de la Vila. I des del cor d’Ontinyent al cor de la nostra música popular, la gent del grup “El Regall” ha estat present a les festes del seu poble i dels nostres pobles, fent música per a danses i cercaviles de la Vall d’Albaida i les comarques veïnes i germanes, i desfilant amb els Moros i Cristians, i col·laborant amb altres colles o amb bandes de música.

David Mira i Gramage Ontinyent, juliol de 1996

Contacte


659 467 936

962 380 276

C/ Cordellat, 30 (antiga casa de Manduca) – 4687O ONTINYENT (València)

elregall@hotmail.com

ESCOLA I CLASSES


Del treball d’aquell reduït conjunt d’amics, de la seua il·lusió, del seu somni i la seua confiança, s’ha alimentat l’associació i en l’actualitat el grup está format per 25 components. El grup té en aquest moment un esmerat nivell musical fruit de la “Escola de Dolçaina i Percussió El Regall”, d’on el grup es proveeix de nous components que conviuen obertament amb els fundadors, junt al seu actual director Miguel Ángel Sarrió Nadal.

TREBALLS


En abril de 1995, es grava la cinta (casset) titulada “Balls Populars d’Ontinyent i Cercaviles” i al mateix temps s’edita un llibret amb les partitures i els passos dels balls populars que veiem en el Corpus i en la Purísima (Gegants, Cabets, Arquets, Veta, així com els quatre fandangos de la Popular Dansà ). En 1996 de la mà del llavors director i sempre amic i company Joan Martínez, es grava el CD “De festa amb El Regall” . En juliol del 2000, realitza un concert amb “La Colla”, en el denominat Estiu Musical, que organitza l’Agrupació Musical d’Ontinyent, del que es realitza una gravació. En març del 2006 col·labora en la gravació del CD “Blau i Nacre” a la ciutat d’Alcoi i editat per Caixa Ontinyent. A més, diversos membres han col·laborat en nombroses gravacions i concerts al llarg de l’existència del grup.

PREMIS


Junt amb el grup “La Colla”, van ser guanyadors consecutivament en el 2002 i 2003 del Premi d’Interpretació per a Dolçaina i Percussió Ciutat d’Algemesí (MUSICAT).

LA COLLA

Els inicis de LA COLLA d’Ontinyent es remunten a l’hivern de 1991, quan un grup d’amics participen amb instruments de percussió menuda a Bocairent, acompanyant una escuadra i banda de música amb indumentària creada també per a l’ocasió.

A l’any 1.992 creix el grup amb la intenció de fomentar i difondre la nostra música i les tradicions del nostre poble. S’introdueixen les dolçaines, amb una petita escoleta per nodrir el grup, i s’evoluciona fins al que som a l’actualitat.

Des de llavors, han estat nombroses les participacions, col·laboracions, concerts i aplecs realitzats per tot arreu del territori, acompanyant ballets, filaes i boatos, fins i tot s’han realitzat diverses sortides a països com França i Itàlia.

A nivell local, sempre hem col·laborat als Moros i Cristians del nostre poble, així com a les Festes Patronals de la Puríssima Concepció i també a altres festes de barri i associacions amb activitats, cercaviles, cavalcades o participant als balls tradicionals d’Ontinyent com són: El ball dels Cavallets, el de la Tartuga o el de l’Àguila que podem vore a Corpus, en Puríssima o al 9 d’Octubre.

Durant aquesta trajectòria hem tingut diferents batutes que han dirigit el nostre grup: Quique Orquín, Lluís Muñoz, Saül Gómez, Mario Roig, Jordi Sempere i a l’actualitat, Jordi Soler, estiguent el planter del grup al voltant dels 30 membres.

Contacte


695 788 873

C/ Iglesia, 13 – 4687O ONTINYENT (València)

lacollaontinyent@gmail.com

DISCOGRAFIA


  • CD “Trebanelles” (Any 1997).
  • CD “La Colla” (Any 2004).

PREMIS


A pesar de ser un grup de música tradicional i popular, ens caracteritzem per ser un grup innovador i implicat en dur aquest tipus de música un poc més enllà com demostren alguns dels premis més rellevants que hem obtés al llarg de la nostra carrera:

  • 1er. Premi al Certamen per a Dolçaina i Percussió Ciutat d’Algemesi (2002).
  • 1er. Premi al Certamen per a Dolçaina i Percussió Ciutat d’Algemesi (2003).
  • 1er. Premi al Certamen per a Gran Colla de Xirimites i Percussió d’Altea (2006).
  • 2on Premi al Certamen per a Colles de Tabal i Dolçaina Ciutat de Manises (2007).
  • 1er Premi al Festival Internacional de Bandas de San Remo – Italia (2009).
  • 1er. Premi al Certamen per a Gran Colla de Dolçaina i Percussió de Castalla (2015).