Presentació de L’Àguila

El primer ball a la Plaça Major, en homenatge al poble ontinyentí. Els nostres menuts participen amb llançament d’aleluies de colors amb les imatges de l’Àguila els 4 costats. Posteriorment, la processó civil del 9 d’octubre fins al Palau de la Vila.

Vestits dels portadors de l’àguila d’Ontinyent. Basats en vestimenta del segle XVIII.


Ontinyent recupera aquest 9 d’octubre la figura de l’Àguila, la qual passarà a formar part dels balls processionals de la nostra ciutat, junt als Cabets, Gegants, Arquet, Veta, Cavallets, Pastorets i Moma.

I diem “recupera” perquè a l’Arxiu Municipal d’Ontinyent existeix documentació on s’indica que es va introduir en la festa del Corpus de 1577: “pagament de 92 sous a Joan Miralles per dos dotzenes de pells daurades que faltaren per a fer la àguila per a la festa del Corpus”. Per tant, l’Àguila tornarà a desfilar i dansar pels carrers de la Vila, 438 anys després de la primera data coneguda.

L’Àguila és la figura més important i emblemàtica del que es coneix per “Bestiari”. Inicialment el simbolisme era religiós (representava a l’evangelista Sant Joan), però actualment és important, sobretot, des del punt de vista civil, perquè té funcions protocol·làries i representa la pròpia ciutat. Per aquest motiu, el 9 d’octubre, on es commemora el dia dels valencians, ens va semblar adequat per a la seua presentació davant de tota la ciutadania i autoritats municipals.

Respecte a l’Àguila d’Ontinyent, a banda de les referències històriques de l’Arxiu Municipal, no existeix cap descripció ni dibuix de com era en l’època inicial o posterior. Per tant, la peça naix en la imaginació del mestre constructor Ramon Aumedes, amb algunes directrius que li vam donar nosaltres; també mostra un parell de detalls que la identifiquen amb la nostra ciutat: Duu la corona de l’escut d’Ontinyent i l’espiell per on mira el portador són les quatre barres de la senyera del mateix escut heràldic.

Per a l’ocasió, també s’han confeccionat uns vestits especials per als portadors i acompanyants de la figura, inspirats en vestimenta valenciana del S. XVIII.

Finalment, fer menció que la figura tindrà ball propi i que s’ha contat amb la col·laboració de l’ontinyentí Saül Gómez Soler, qui ha compost la música del ball i de la cercavila.

No ens resta més que desitjar, per una part, que pugueu acompanyar-nos la vesprada del proper dia 9 d’octubre i veure el primer ball de l’Àguila d’Ontinyent; i per altra, que aconseguim que tot Ontinyent arribe a estimar aquesta nova figura com ho fa amb els Gegants i Cabets.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable L'Associació de gegants i Cabets d'Ontinyent +info...
Finalitat Gestionar i moderar els teus comentaris. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

4 × 2 =